Aan het peinzen...

Geslaagd feest! Jubileum en opening ‘Vrijdenkers: Van Spinoza tot nu’

75 jaar Humanistisch Verbond! Dat hebben we gevierd op zondag 5 september. In Felix Meritis hadden we het over het belang van vrijdenkers en in het Amsterdam Museum opende de tentoonstelling ‘Vrijdenkers: van Spinoza tot nu’.

Waarom heb je vrijdenkers nodig in een samenleving? En wie is vandaag de dag eigenlijk een vrijdenker? Op 5 september vierden we 75 jaar Humanistisch Verbond door op zoek te gaan naar antwoorden op deze vragen. Een feestelijke maar ook prikkelende middag waarin Nadia Moussaid ons langs spoken word van Marjolijn van Heemstra bracht, muziek van Sophie Straat en interviews met onder andere Hedy d’Ancona, Lale Gül, Mitchell Esajas en Nanoah Struik. De conclusie: er zijn geen eenduidige antwoorden. Neem de perspectieven van anderen in je op, en bepaal zelf waar jij staat!

Natuurlijk kon een voorproefje door het Amsterdam Museum van de tentoonstelling ‘Vrijdenkers: Van Spinoza tot Nu’, een initiatief van het Humanistisch Verbond, niet missen. Deze tentoonstelling laat je langs vier eeuwen aan kritische geesten lopen, van Sojourner Truth tot Pim Fortuyn, en verschillende perspectieven over vrijdenkers in je opnemen. Ook door middel van kunst wordt je aangezet tot reflectie en discussie: wat is jouw kijk op vrijdenken? Zou je jezelf een vrijdenker noemen? Na onze jubileumviering werd de tentoonstelling feestelijk geopend door burgemeester Femke Halsema. Daarna stonden al snel mensen borden te gooien bij de installatie van kunstenaar Martijn Engelbregt. Met op het bord de antwoord op de vraag: wat weerhoudt jou ervan om vrij te zijn?

Nasia Moussaid, Hedy d’Ancona, Mitchell Esajas