Aan het peinzen...

Educatie

'Denk jij waar het op staat?' Vrijdenken vraagt moed. Vrijdenkers kunnen inspirerende voorbeeldfiguren zijn, die laten zien dat het moed vraagt om jezelf te kunnen zijn, en dat het openheid vraagt van anderen om ondanks grote verschillen niet te veroordelen.

De tentoonstelling Vrijdenkers – van Spinoza tot nu die in het Amsterdam Museum plaatsvindt van september 2021 t/m februari 2022, is een unieke kans om jongeren te betrekken bij het belangrijke onderwerp ‘vrijheid van denken’. Je zou zelfs kunnen zeggen dat het hier om de kern gaat van de verplichte burgerschapsopdracht in het Nederlandse onderwijs: het leren samenleven met verschillen op basis van democratische kernwaarden.

Met name middelbare scholieren zijn op een leeftijd dat ze dagelijks aan den lijve ondervinden hoe het is om ofwel af te wijken, dan wel bij de groep te horen. Het is een fase waar jongeren experimenteren met anders zijn en anders denken, en tegelijkertijd voor deze vrijheidsdaden keihard kunnen worden afgestraft. Vrijdenken vraagt moed. Vrijdenkers kunnen inspirerende voorbeeldfiguren zijn, die laten zien dat het moed vraagt om jezelf te kunnen zijn, en dat het openheid vraagt van anderen om ondanks grote verschillen niet te veroordelen.

Samen met het Humanistisch Verbond biedt het Amsterdam Museum het programma ‘Denk jij waar het op staat?’ voor alle leerlingen van Amsterdam tussen 12 en 18 jaar. Het programma bestaat uit een voorles op school, een bezoek aan de tentoonstelling en een schrijfwedstrijd.

Reserveer een bezoek via boekingen@amsterdammuseum.nl. We verheugen ons op jullie komst!